Skip to main content

Tips voor een lekkende keukenkraan

24/7

Blijft de keukenkraan druppelen? Dan is deze kwaal waarschijnlijk simpel op te lossen. Om kosten te besparen kunt u met de tips van Nivro Loodgieters zelf aan de slag.

Het is verstandig om een lekkende keukenkraan snel te repareren. Hij kan aardig wat waterschade aanrichten en u voorkomt hiermee  verdere waterverspilling. De meest voorkomende oorzaak van een oudere, lekkende keukenkraan is meestal een versleten kraanleertje. Dit is een kleine rubberen ring, die de watertoevoer moet afsluiten wanneer de kraan dicht wordt gedraaid. Bij moderne kranen zijn de werkzaamheden en middelen, om de lekkende keukenkraan te repareren heel anders.

De meeste moderne kranen hebben een zogenoemde “keramische schijftechnologie”. Wanneer deze beschadigd raakt of wanneer er rommel in de schijf zit, begint de kraan te lekken. Keramische schijven zitten vaak net onder het handvat van de kraan zelf. Bij deze kranen dient u het binnenwerk van de kraan te vervangen. Het is belangrijk dat u het juiste onderdeel bestelt, we raden u dan ook aan contact op te nemen met de leverancier. Komt u er niet uit, kan u altijd een beroep op Nivro Loodgieters doen (06-54215986).

Onze Tips:

  • Draai de hoofdkraan dicht, om te voorkomen dat het water bij demontage van de lekkende keukenkraan blijft stromen.
  • Om erachter te komen of er keramische schijven in de kraan zitten moet u aan het handvat draaien. Heeft u een korte slag (max een halve slag) dan is het een keramische schijf. Moet u door draaien dan zijn het rubber kraanleertjes.
  • Controleer altijd eerst het merk en welke reserve onderdelen u precies nodig heeft.
  • Heeft u een moderne kraan, met een keramische schijf, dan moet u het hele handvat vervangen, omdat de keramische schijf in het handvat zelf zit. Maak de kraan nog gebruik van kraanleertjes, dan hoeft u  alleen de rubberen o-ringetjes te vervangen.
  • Het kan voorkomen dat de moderne kraan na het vervangen van de o-ringen nog blijft nadruppelen. U moet dan de afdichtingen en o-ringen in het kraanlichaam zelf nakijken of deze misschien ook versleten zijn.
  • Bij oudere kranen is een beschadigde sluitring meestal de boosdoener, vervang de sluitring dan zo spoedig mogelijk.
  • Vast is vast! Draai de onderdelen niet te vast aan, hierdoor kunnen de nieuwe rubberen o-ringen kapot gedraaid worden en sneller slijten.
  • Zet de hoofdkraan weer open! Hopelijk heeft u het probleem zelf verholpen.
  • Kunt u het probleem zelf niet oplossen of weet u niet wat het probleem is? Neem dan contact met ons op (06-54215986), wij zijn altijd in de buurt.

Reparatieproces bij een lekkende keukenkraan

We beginnen eerst met het dichtdraaien van de hoofdkraan van het water. Vervolgens moeten we de knoppen voor het warm en koud water van de kraan losmaken. Gebruik hierbij een grove platte schroevendraaier. Soms moet hiervoor behoorlijk wat kracht gezet worden. Is de knop van de kraan dan zie je hieronder de spindel zitten. Deze kan 22 of 19 millimeter breed zijn. Zorg dat je het juiste formaat weet bij het kopen van een vervanging. De spindel kan worden losgedraaid met een steeksleutel. Onder de spindel zit het kraanleertje dat je ook apart kan vervangen. Draai de nieuwe spindel weer terug en duw de knop op de kraan. Dit is het einde van het proces. Je kan weer genieten van een niet druppelende kraan.

24/7 service van Nivro loodgieters

Omdat een lekkage op elk moment van de dag voor kan komen heeft Nivro loodgieters een 24/7 dienst. Zeker bij acute lekkages die voor grote problemen zorgen is het handig als dit direct verholpen wordt. Daarom biedt Nivro loodgieters ook een spoedservice aan die 24/7, 365 dagen per week beschikbaar is. Hierdoor kunnen onze vakmensen ieder moment van de dag direct uw probleem verhelpen. Bel direct naar 06-54215986 voor een afspraak. Wij zullen altijd van te voren ons uurtarief doorgeven zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De zekerheden van NIVRO